Least Chipmunk

 

Name

  • Common name: Least Chipmunk
  • Scientific name: Neotamias minimus
  • Order: Rodentia
  • Family: Sciuridae
  • Indigenous names for this species may be available through the Yukon Native Language Centre. 

Also known as

Chipmunk

Viewing opportunities

  • Look for the Least Chipmunk darting about under shrubs and around logs, or high-tailing it across roads and highways.
  • You can also hear them chitter at you as walk in the woods.

Description

  • Small squirrel-like rodent
  • Grey and reddish-brown on the sides and greyish-white on the belly
  • 3 dark lines with white in between along the face
  • 5 black stripes with brown edges and white in between along the back
  • Orange-brown tail

Fast facts

  • Length: 20 centimetres
  • Weight: 50 grams
  • Lifespan: 2 to 3 years
  • Predators: Hawks, owls, and every carnivore from weasels to bears
  • Habitat: Boreal Forest

Conservation status

What is conservation status?

  • Yukon: S5 (Secure)
  • Global: G5 (Secure)

Yukon population estimate

Not determined.

Behaviour

Chipmunks are strictly diurnal spending most of their days in a hectic foraging state. From April to October, they collect food and store it in their burrows for the long winter. Chipmunks are food-storing hibernators, meaning they store food in their burrows to use as energy during winter hibernation. During hibernation, they will cycle through periods of inactivity, called torpor, and periods of activity where they'll eat stored food. This cycle is repeated until spring arrives and fresh food is available once again.

Diet

Berry seeds, rosehips, grasses, sedges, insects, eggs and occasionally nestlings

Distribution

 

 

Sights and sounds

 

Least Chipmunk chirping.

 

 

Chipmunk track, front: 1.3 x 1 centimetres

 

Chipmunks and people

  • Chipmunks are notorious for raiding storage sheds and campsites.
  • Most people find these spunky seed-gatherers hard to resist and enjoy their lively antics.
Was this page helpful?
Date modified: 2026-10-21